Yoshihashi – rodinná japonská restaurace co vaří jídlo Japonským diplomatům v Praze

_DSC9633

Co připravujete pro návštěvníky festivalu?
Rádi bychom návštěvníkům nabídli typické japonské sushi jako jsou sashimi nebo nigiri a místo hosomaki budeme podávat temaki, což v překladu znamená “z ruky do ruky”. Při této příležitosti se to bude narámně hodit. Dále bychom rádi podávali nějaké naše speciality a také shabu-shabu, u kterého si zákazníci budou moci připravit jídlo sami, samozřejmě s odbornou asistencí.

Co vás inspirovalo a jak jste se dostal k realizaci Yoshihashi?
Nějakou dobu jsme v Japonsku žili a narazili jsme na jeden sushi bar, kde pracoval otec se synem. Po nějaké době jsme se spřátelili a od syna se dozvěděli, že by rád na nějakou dobu odcestoval do zahraničí a naučil někoho dělat pravé sushi. Po nějakých letech se nám podařilo získat prostor a mohli jsme tento projekt zrealizovat.

Má slovo „Yoshihashi“ nějaký význam?
Ano, Yoshi se jmenuje náš sushimaster a slovo hashi má hodně významů, jeden z nich jsou hůlky a také se to podobá naší rodinné přezdívce 😉

Jak moc si zakládáte na surovinách a tradiční přípravě?
To bylo jedno z nejsložitějších věcí, které jsme museli zvládnout. Jde o kvalitu surovin, které v našich končinách není úplně jednoduché sehnat, ale především jde o jejich zpracování a uchovávání. Tradice je pro Japonce hodně důležitá věc a trvalo dlouho než jsme tomu začali rozumět. Každý detail přípravy má svůj důvod a je důležité to dodržet. Třeba rituál přípravy rýže je alfa omegou sushi.

Jedna z vašich specialit je shabu-shabu, jak byste popsal tento pokrm a proč byste ho doporučil zákazníkům, aby si ho vyzkoušeli?
Jde o to, že vám na stůl podáme na tenké plátky nakrájené syrové maso, nejpoužívanější je hovězí vysoká roštěná a vepřový bok, dále zelenina, houby, tofu a nudle. K tomu dostanete vroucí vývar z mořské řasy, ve kterém si všechny tyto suroviny uvaříte. Pak jen namočíte do omáček, které si děláme sami, a můžete hned jíst. Samozřejmě u toho nesmí chybět rýže. Je to moje nejoblíbenější jídlo a jsem rád, že ho tu můžeme nabízet a to i ve formě “all you can eat”, jak je v Japonsku mnohdy zvykem.

Jak byste shrnul Yoshihashi jednou větou?
Japonská rodinná restaurace.

Co vás přilákalo k AsianFestu?
Upřímně, nechtěli jsme se zúčastňovat jakéhokoliv festivalu a ani jsme nechtěli dělat žádné velké propagace, ale to, že jste na nás dostali doporučení a možnost nabídnout více lidem opravdové sushi nás přesvědčilo.

Jaká je vaše nejoblíbenější asijská kuchyně?
Nic se nevyrovná japonské kuchyni a jejich smyslem pro detail v každém jídle. Pokrmy bych mohl vyjmenovat skoro všechny od sushi, ramen, tempura, shabu-shabu, sukiyaki, yakiniku, okonomiyaki, yakisobu až po jejich pití jako je calpis, ramune a jejich čaje.

Jaké je vaše nejoblíbenější místo v Asii a proč?
Jednoznačně Japonsko a asi město Kobe, kde jsem mohl ochutnat to nejlepší sushi a také maso, které se rozplývalo na jazyku. Nicméně každá část Japonska má své kouzlo a také jiný druh pokrmů.

Kdybyste musel jíst jeden pokrm po zbytek vašeho života, co by to bylo?
Úplně by mi stačilo střídat sushi s shabu-shabu 😉

Prohlédněte si profil Yoshihashi zde!

Zpět