Som Tam Food and Photo – a Snapshot of Thai Cuisine

SomTam logo

Co připravujete pro návštěvníky AsianFestu?
Vaříme autentická jídla z jihovýchodní Asie – především se zaměřujeme na Thajsko.

Bude u nás nabídce pravý Som Tam salát ze zelené papáji, dělaný přesně tak , jak ho dělávají na severovýchodě Thajska zvané Isan. Salát bude hezky vyvážený – sladko – kyselo – slano – pikantní.

Další jídlem bude fúze čínské a thajské kuchyně, a to salát z vodního melounu a křupavé kachny. Zde se vychází z thajského salátu ze šťavnatého plodu melounu, který bude v kombinaci s křupavou pekingskou kachnou. Vše bude obohaceno čerstvými bylinkami včetně thajské bazalky v dresingu ze švestkové hoisin omáčky a limety.

Kuřecí Satay – indonéská dobrota, kterou nemusím představovat. Prostě dva dny naložené kuřátko, které je grilované až se rozpadá a je přelito vydatnou arašídovou omáčkou a zasypané smaženou šalotkou a jarní cibulkou. Tento pokrm hlavně uvítají děti.

Moo Bing – šťavnaté thajské vepřové špízy. Pouliční specialita, pro kterou by thajci vraždili :-)

Massaman Curry – bylo v roce 2011 zvoleno nejchutnějším jídlem světa. Toto jídlo má kořeny v Thajsku již od 17. století a bylo ovlivněno příchodem perských obchodníků, kteří dovezli tehdy nová koření. Koření jako badyán, skořice, kardamom a hřebíček, přidáváme do vlastní kari pasty. V kari jsou nasekané celé kusy kuřete, tak jak to v muslimským kari bývá. Je to velmi lahodný thajský pokrm o kterým byly i složeny básně :-)

Jako doplněk budeme podávat i rýžový desert mochi.

Návštevníci budou mít možnost se u nás i vyfotit polaroidem a tak získat senzační retro fotku a tím i vzpomínku na festival.

Co vás přivedlo k realizaci Som Tam Food and Photo?
Každopádně láska k vaření, cestování a vztahu k asijské kuchyni jako takové, která má mnoho potenciálu pro každého z nás. Náš hlavní cíl je, abychom mohli lidem nabídnout opravdu autentická jídla, na které mohou lidé narazit při svých cestách. Bohužel je stále zde nedostatek restaurací, kde byste měli možnost dostat kvalitní jídla za slušnou cenu a hlavně v originálním provedení. Další náš směr, je ten, že jídla, která nabízíme jsou pro návštěvníky jsou za přijatelnou cenu a jsou maximálně podobná originálu. Snažíme si vždy za každou cenu získat suroviny typické pro konkrétní recept a někdy je to opravdu náročné a nákladné. Vaříme pouze z čerstvých a kvalitních surovin.

Jak byste shrnul Som Tam Food and Photo jednou větou?
Ta pravá Asie na Vašem talíři….

Co vás přilákalo k AsianFestu?
Miluji Asii a vařím asijská jídla, tak si myslím, že to je to pravé místo, kde bych chtěl být. Jinak se mi velmi líbí zpracování tohoto projektu, jak je rozdělen na různé tematické sekce. Pevně věřím, že má návštěvníkům hodně co nabídnout, a že je to další krok jak lidi seznámit s novými kulinářskými trendy a nápady.

Jaká je vaše oblíbená asijská kuchyně?
Miluji thajskou a čínskou kuchyni.

Nejoblíbenější místo v Asii?
Každopádně severovýchod Thajska – Ubon Ratchathani. Je to místo, kde stres visí na věšáku a lidé se nezapomněli smát.

Kdybyste musel jíst jeden pokrm po zbytek vašeho života, co by to bylo? 
Těžká otázka… Pravděpodobně nějaká křupavá kachýnka :-) Jsem totiž milovník kachen :-), ale na pekáči :-)

Prohlédněte si profil Som Tam Food and Photo zde!

Zpět