Samarkand – pravá uzbecké kuchyně

samarkand

Co připravujete pro návstěvníky festivalu?
Naše restaurace je prvním a zatím jediným v České republice představitelem unikátní Středoasijské a konkrétně uzbecké kuchyně, která je předávána z generace na generaci, neztrácí svou aktuálnost a šíří se po celém světě. Rádi představujeme Vám zcela nové pocity, jež se liší od ostatní části Asie jak přístupem k přípravě, tak i vybraným chuťovým spektrem. Během festivalu skrze chuť národních jídel pootevřeme dvířka tajuplného Východu. Jedním z národních jídel bude uzbecký pilaf, jehož kořeny spadají do epochy Zoroastrismu a jeho podávání je spojeno s uctíváním tehdejšími obyvateli Střední Asie ohně a slunce. Maso se osmaží s cibulí na oleji a přidávají se mrkev, aromatická koření a rýže. Také Vaši chuťovou pozornost přitáhnou obdivuhodné pochutiny – samosa, což je nejjemnější mleté maso nebo dýně (pro vegetariány) marinované v kořeních s cibulí, zabalené do křupavého lístkového těsta a upečené do dokonalé kůrčičky, nikoho nenechá lhostejným. Na závěr nabídneme Vám ochutnat východní zákusek čak-čak.

Co vás inspirovalo k otevření Samarkand?
K otevření restaurace Samarkand nás motivovala láska k své vlasti a dějinám, hledání nových idejí, obzvláště jsou-li chutné, sklon sdílet svou kulturu a neochvějná touha vytvářet, neboť tvorba vždy byla hybnou sílou pokroku a základem světa.

Jak byste shrnul Samarkand jednou větou?
Pohostinný a tajuplný koutek

Co vás přilákalo k AsianFestu?
K účasti na Asijském festivalu nás vedly poněkud ambiciózní plány. Vždyť všichni znají japonskou, čínskou, indickou a thajskou kuchyň, a my chceme, aby se lidé dozvěděli i o uzbecké kuchyni, která se výrazně liší od výše zmíněných asijských kuchyní a má miliony milovníků po celém světě.

Jaká je vaše nejoblíbenější asijská kuchyně?
S jistotou můžeme říci, že naše oblíbená asijská kuchyň je uzbecká.

Jaké je vaše nejoblíbenější místo v Asii a proč?
Je poměrně těžko pojmenovat pouze jedno oblíbené místo v Asii, ale k nim určitě patří město Samarkand, které se nachází v údolí řeky uprostřed hor pod vysokým modrým nebem, jehož odrážení může zvědavý poutník spatřit na azurových kupolích starověkých monumentů – vrstevníků Říma a Athén. Tam voda chutná obzvláště sladko, chuť masa je bohatá a chuť chleba je jedinečná. A pokud se tady poutník dostane, objeví pohostinnost dobrých Samarkandců.

Kdybyste musela jíst jeden pokrm po zbytek vašeho života, co by to bylo?
Doufáme, že se to nám nikdy nestane. Ale pokud o tom uvažujeme, ať to bude jedno z našich hlavních jídel – lagman. Může být jak v bujonu, tak i osmažený, obsahuje spoustu zdravé zeleniny a připravuje se z nudlí ruční výroby a tence nakrájeného hovězího masa.

Zpět